Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Business School gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.
alttext

Ben je ambitieus & ondernemend? Bereid je goed voor op de toekomst met de mbo- en hbo opleiding Automotive Business Management!

automotive nautisch hbo mbo kenmerken a1

Vraag de brochure aan

Aanmelden Online Open Avond

Automotive Business Management mbo & hbo

Tijdens de mbo- en hbo Automotive Business Management opleiding word je opgeleid tot allround business professional. Je krijgt vakken als marketing, management, verkoop en techniek. Een breed vakkenpakket met aandacht voor persoonlijke begeleiding door ervaren docenten. De business opleiding is kleinschalig van opzet, zodat we de kwaliteit hoog kunnen houden. Niet voor niets is de opleiding bekroond tot TOP Opleiding 2021 volgens de Keuzegids Hbo!

MBO HBO TOPOPLEIDING 2020 2021

Direct naar: Vakkenpakket | Wat kan ik worden | Studeren in Driebergen

Opbouw van de automotive opleiding

Het eerste en tweede jaar zijn voor mbo en hbo gelijk van opbouw. De hbo-opleiding biedt een derde jaar met verdieping op het gebied van bedrijfsvoering, gevolgd door een afstudeerstage in het vierde jaar.

Eerste & tweede jaar

Eerste & tweede jaar

In de eerste twee jaar van de opleiding maak je kennis met een breed vakkenpakket. Aan de hand van het thema 'automotive' wordt jouw studie leuk en concreet gemaakt. Op deze manier is het mogelijk om theorie aan de praktijk te kunnen koppelen, zodat je weet waarom je iets leert. Naast commerciele vakken krijg je ook technische vakken om de basis techniek te begrijpen en op de hoogte te zijn van actuele ontwikkelingen en innovaties op technisch gebied. Alle lessen worden gegeven door ervaren docenten met passie voor deze branche. Dit maakt dat de lesstof extra leuk en interessant wordt. 

In het tweede leerjaar ga je met een groep klasgenoten aan de slag met het maken van en een Business Plan. Dit kan het opzetten van een nieuw bedrijf zijn, maar ook een toevoeging of ontwikkeling doorvoeren aan een huidig concept. In de afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld plannen geschreven over innovatieve bezorgsystemen, het ontwikkelen van specifieke apps, een interactieve motorhelm die gebruik maakt van Google Maps en over private lease fietsen. 

De teams met de beste plannen houden een presentatie voor een jury uit de branche.

Het derde & vierde jaar hbo

Het derde & vierde jaar hbo

Volg je het hbo-programma? Dan vervalt in het derde leerjaar het thema ‘automotive’ en ga je je verder verdiepen in bedrijfsvoering en maak je kennis met bedrijven buiten de automotive branche. De volgende vakken staan op het programma:

 • International Business
 • Financieel Management
 • Kwaliteitsmanagement
 • Psychologie

Het derde jaar staat tevens in het teken van het doen van een onderzoek bij een bedrijf. Dit hoeft dus ook geen automotive gerelateerd bedrijf te zijn, op de IVA word je immers breed opgeleid. Het onderzoek moet een strategisch onderzoek zijn dat je samen met een groep uitvoert. Het onderzoek resulteert in een advies dat je samen met je groep aan het bedrijf presenteert.

In het vierde jaar hbo doe je gedurende 6 maanden een onderzoeksstage in binnen- of buitenland bij een bedrijf naar keuze. Aansluitend op je stage schrijf je een afstudeerscriptie. Nadat je deze succesvol hebt afgerond is je bachelor diploma binnen!

Activiteiten

Studiereizen

De studievereniging van de IVA, de LIVA, organiseert een jaarlijkse studiereis naar automerken in het buitenland. Zoals Jaguar, Lotus en Morgan in Engeland en Mercedes en Porsche in Duitsland. Deze reizen zijn niet alleen leuk en leerzaam, ze zijn ook perfect om je netwerk uit te breiden!

automotive management studie reis Duitsland

Circuitdag

De IVA Circuitdag is de oudste jaarlijkse traditie van de studievereniging van de IVA, de LIVA. Een dag lang rijden (oud) IVA studenten over het circuit met hun eigen auto en een ervaren instructeur. Studenten die niet met een eigen auto het circuit op gaan kunnen meerijden met ervaren demonstratierijders. Wie wil dat nu niet? Bekijk hieronder een impressie van de circuitdag.

automotive business management circuitdag

Gala

Jaarlijks organiseren de LIVA en de DIVA samen het gala. Het gala vindt jaarlijks plaats op een unieke en feestelijke locatie, de perfecte omstandigheden voor een onvergetelijke avond. 

automotive management studie gala

Onze studenten over de opleiding

Studenten en oud-studenten vertellen graag over hun IVA-ervaringen.

 

Vakkenpakket

Maak kennis met het brede vakkenpakket dat je op de IVA krijgt. Je hoeft hier geen vakken te kiezen, alle vakken zitten standaard in je pakket.

Bedrijfsvoering

Bedrijfsmanagement

Je leert het opzetten en managen van een onderneming. De structuur bepalen, personeel inzetten en calculaties maken. Je krijgt inzicht in de branche. Je belangrijkste werkstuk wordt het ondernemingsplan!

Recht

Termen als regels, procedures, contracten en overeenkomsten klinken vaak erg zwaar. Toch blijkt het in de praktijk wel handig als je begrijpt wat er gebeurt als je een handtekening zet. Wat zijn dan jóuw rechten en plichten én die van de andere partij. Onmisbaar vak in het zakenleven.

Computergebruik

Geen uitleg voor nodig toch? Alles en iedereen werkt met ICT en social media. En ook al weet je hier vast al het één en ander van, wij helpen je verder met de programma’s die het bedrijfsleven gebruikt.

Bedrijfsrekenen (mbo)

Hoe wil je iets verkopen als je niet kunt rekenen? Datzelfde geldt voor het bepalen van winst of verlies of van de kostprijs van je nieuwe product.

Bedrijfskunde

Bedrijfseconomie

Hier verdiepen we ons in de economische vraagstukken uit het bedrijfsleven. Hoe bouw je een solide kostprijs op en hou je ook nog iets over aan de sales? Wanneer draait een bedrijf breakeven? Kortom, kennis opbouwen van de financiële organisatie van een bedrijf.

Economie

The big picture. Wat is ‘de economie’? Hoe werken banken en kredietverlening? Wat is sociaal economische politiek en hoe verlopen internationale handelsbetrekkingen?

Marketing

Sommige ondernemers zeggen te beslissen ‘op gevoel’. Dit gevoel ontstaat vaak door een grondige kennis van de grootte en structuur van de markt. Zij doen onderzoek naar waar het bedrijf te vestigen, wie hun klanten zijn en wat deze te besteden hebben. Bij marketing leren we je denken vanuit de klant.

Bedrijfsadministratie

Geeft inzicht in de verslaglegging van een bedrijf. Hoe kun je cijfers interpreteren en bijhouden, zodat je op ieder moment begrijpt hoe het bedrijf ervoor staat.

Commerciële techniek

Commerciële techniek

Techniek gaat pas leven als je het ziet en er iets mee leert doen. We leren je echter niet sleutelen, maar laten zien hóe iets werkt en waarom het zo werkt. En dat komt in de commercie goed van pas! Denk hierbij aan de techniek rondom drones, elektrisch rijden en robotisering. Zo ben jij goed voorbereid op de techniek van de toekomst.

Sales

Consumentenverkoop

Door internet is de klant vaak al uitstekend geïnformeerd. Wat is dan jouw rol nog als verkoper? Enkele onderdelen van het lesprogramma: advies geven, luisteren en behoeften inventariseren, technische kennis kunnen vertalen naar verkoopargumenten, onderhandelen en een relatie met de klant leren opbouwen.

Industriële verkoop 

’Business tot business’ zoals dit zo mooi heet. Bedrijven die handel doen met andere bedrijven. Je bouwt technische kennis van industriële producten op en leert de commerciële aspecten die komen kijken bij de zakelijke verkoop.

Leasing 

Tegenwoordig kun je bijna alles ‘leasen’. Maar wat houden deze leaseconstructies nu in? Wat moet je weten over financiën, fiscale informatie en welke vormen van leasing kun je waarvoor toepassen? 

Communicatie

Bedrijfscommunicatie

Dit vak richt zich vooral op de schriftelijke kant van het communiceren. Het is meer dan alleen Nederlands leren, omdat we dieper duiken in de zakelijke correspondentie. 

Presentatietechniek

Als je verder wilt komen in het bedrijfsleven, zul je in ieder geval jezelf moeten kunnen presenteren. Aan de hand van verschillende presentaties leer jij jouw presentatieskills te ontwikkelen. 

Engels

Dé taal van het internationale zakendoen. Luisteren, spreken, schrijven en presenteren krijg je goed onder de knie bij dit vak.

Duits

Met onze oosterburen doen we veel zaken. Vooral in de automotive en nautische sector. Ook hier spelen luisteren, spreken en schrijven een grote rol. Je hoeft geen voorkennis van Duits te hebben.

Stagelopen

Vanaf dag 1 dat je IVA-student bent, is het aan te raden om praktijkervaring te gaan opdoen. Tijdens de mbo automotive opleiding ga je vier dagen per week naar school en loop je op vrijdag stage. Tijdens de hbo automotive opleiding ga je vijf dagen per week naar school en lopen de meeste studenten op zaterdag stage. Je zult als IVA-student al gauw merken dat de stage bijdraagt aan je studie op de IVA. De praktijkvoorbeelden die tijdens de lessen aan bod komen, kun je mooi uitproberen tijdens je stage. Op deze manier gaat de stof leven en wordt leren makkelijker.

Na je studie

Wat kun je worden na de opleiding Automotive Business Management en wat zijn de baankansen? Of wil je doorstuderen? Ook daarvoor bieden we mooie vervolgstudies.

Beroepen

Beroepen

Wist je dat de meeste studenten op het moment van diploma-uitreiking al een baan hebben? Studenten werken na een studie aan de IVA onder andere in de volgende beroepen:

 • Sales Manager
 • Productmanager
 • Directiefuncties
 • Business development manager
 • Accountmanager
 • Marketing manager
 • Ondernemer

Lang niet iedereen werkt na een studie aan de IVA in de auto- of nautische branche. Door de brede opzet van de opleiding is het een perfecte start voor vele bedrijfstakken. En door de professionaliteit en ondernemersgeest die je wordt bijgebracht, werken veel oud studenten inmiddels als zelfstandig ondernemer.

Doorstuderen

Doorstuderen

Na je IVA mbo of hbo doorstuderen? Wij bieden onderstaande mogelijkheden.

IVA mbo+ doorstromen naar IVA hbo

Na de IVA sprintopleiding mbo+ kun je doorstromen naar de IVA hbo-opleiding om je bachelor degree te halen. Via een unieke mogelijkheid volg je dan eerst de éénjarige Business Management Class (BMC) om je kennisniveau te verbreden en verdiepen op managementgebied. Vervolgens stroom je direct in het derde jaar hbo in. In totaal heb je dan in vijf jaar een hbo-diploma behaald!

Bachelor degree aan Northwood University

Wil je na de tweejarige hbo (IVA-A) of mbo+ opleiding doorstuderen in internationaal management, marketing en organisatie? En wil jij jouw zakelijk Engels perfectioneren? Dan kun je in de Verenigde Staten doorstuderen aan Northwood University. Je start daar in het vierde jaar van de internationaal erkende bachelors degree of business administration (bba) in Midland. 

Masters Degree aan Bradford School of Management

Na de IVA hogeschool-opleiding kun je in 12 maanden je master diploma halen aan de Bradford School of Management in het Verenigd Koninkrijk. 

Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk ook onze pagina's over doorstuderen na het mbo en hbo.

Automotive op mbo- & hbo-niveau

De opleiding Automotive Business Management is als 2-jarige mbo, 2-jarig verkort hbo of als 3,5 jarige rijkserkende hbo-opleiding te volgen. Lees meer over de details per opleiding op onze hbo- en mbo-pagina's.

5zekerheden van een studie bij IVA Business School

 • Uitstekend onderwijs

  Kleinschalig particulier onderwijs met een focus op een specifieke branche. Onze docenten uit het bedrijfsleven maken jouw opleiding concreet.

  Lees verder
  Uitstekend onderwijs
 • Persoonlijke coaching

  Persoonlijk, kleinschalig onderwijs op jouw niveau. Onze docenten en mentoren coachen jou tijdens je studie. Mede daardoor is de uitval zeer beperkt.

  Lees verder
  Persoonlijke coaching
 • Unieke groei- mogelijkheden

  Doorgroeien van mbo naar hbo of van hbo naar een master. De IVA heeft korte unieke trajecten die jou snel op een hoger niveau brengen!

  Lees verder
  Unieke groei- mogelijkheden
 • Baanzekerheid

  80% van de IVA-studenten heeft bij de diploma-uitreiking al een baan. IVA Business School heeft een eigen loopbaanadviseur en een goed gevulde vacaturebank.

  Lees verder
  Baanzekerheid

 • Netwerk ontwikkeling

  Jouw mede studenten vormen je netwerk voor later. En dat niet alleen! Door stages, bedrijfsbezoeken en afstudeerprojecten bouw jij aan jouw professionele netwerk.

  Lees verder
  Netwerk ontwikkeling
lees verder

Studeren in Driebergen

Driebergen is een gezellig dorp op steenworp afstand van Utrecht. Je vindt er een levendige winkelstraat met cafe's en leuke restaurants. Op het knusse kerkplein eet je ambachtelijk ijs en op vrijdagmiddag proost je op het weekend bij het Wapen van Rijsenburg.

Studentenleven

De IVA heeft een actieve studievereniging genaamd de LIVA. Zij organiseren onder andere de jaarlijkse sportdag, de circuitdag, het gala en leuke internationale studiereizen. 

Naast de LIVA is er nog een speciale studievereniging voor de Dames van de IVA (DIVA) en de Belgen van de IVA (BLIVA). Lees meer over het studentenleven.

automotive hbo studenten

Ligging

Driebergen ligt centraal in Nederland, op steenworp afstand van Utrecht. Er zijn goede trein- en busverbindingen en de snelweg ligt op 2 km afstand. IVA Business School heeft een groot eigen parkeerterrein. Bekijk hier onze adresgegevens.