Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Business School gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.
alttext

Werken als autoverkoper na de IVA

Aanmelden Open Dag 

Je vindt auto’s geweldig en je wil graag van je hobby je werk maken. Stel je eens voor, over een paar jaar verkoop jij auto’s of heb jij je eigen autobedrijf! Klinkt dat goed?

De autowereld is zeer uitdagend. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op, daarmee verandert ook de rol van de autoverkoper. Een auto is de invulling van behoeften: zoekt de klant een privé auto, of juist een auto die hij zakelijk mag gaan leasen? Ook elektrisch rijden wordt steeds populairder en private lease is sterk in opkomst. Verschillende vraagstukken en ontwikkelingen waar jij als verkoper op moet inspelen.

Hoe kom je achter de behoeften van een klant én hoe kun je deze doorvertalen naar productkenmerken en uiteindelijk naar verkoopargumenten? Dit leer je onder andere tijdens de opleiding Automotive Business Management.

Autoverkoper bij MINI

Hoe ziet het werken als autoverkoper eruit bij MINI? Bekijk onderstaande video:

dwfnNT9N96Q

Mbo- en hbo opleiding

De mbo automotive opleiding leidt je op tot 'verkoopmanager mobiliteitsbranche' mbo niveau 4 (BOL). De hbo automotive opleiding resulteert in een diploma 'Hogere Management opleiding voor de mobiliteitsbranche.' Je ontvangt bij het afronden je bachelor of business administration.

De opleiding Automotive Business Management sluit onder andere perfect aan op een baan in de autobranche bijvoorbeeld bij een dealer, importeur of leasemaatschappij.

Wat zijn de werkzaamheden van een autoverkoper?

mmMxcJvf7gE

Wat leer je op de opleiding Automotive Business Management?

Per week krijg je drie uur verkooptraining. De auto wordt hierbij als voorbeeld gebruikt, want als je een auto kunt verkopen, kun je alles verkopen. Samen met de docent wordt een verkoopsituatie nagebootst. Je leert op welke manier je goed naar de klant luistert en hierdoor de klantbehoeften kunt doorvertalen naar productkenmerken en verkoopargumenten.

In het verkooplokaal staat iedere 6 weken een andere auto die door een auto-importeur ter beschikking wordt gesteld om een verkoopgesprek mee te oefenen. Dat doen ze graag, want wellicht kom jij later voor ze werken!

De docenten hebben zelf jarenlang ervaring opgedaan in de autobranche als verkoper, verkoopleider, ondernemer of vestigingsmanager. Ze kunnen de lesstof met praktijkvoorbeelden aantrekkelijk maken. Dat houdt de lessen ook nog eens super interessant!

Als autoverkoper krijg je te maken met onderhandelen. Dat is een goed teken, want dat betekent dat de klant een goed gevoel bij jou heeft! Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat de klant dit goede gevoel behoudt. Dit wordt op de opleiding uitgebreid behandeld. Door middel van rollenspellen ga je verschillende onderhandelingstechnieken oefenen en kun je de geleerde technieken toepassen in de praktijk.

Vestigingsmanager bij Toyota

Hoe kun je de vakken die op de IVA gegeven worden toepassen als vestigingsmanager in de autobranche?

WwwLOzNOhlA

Méér dan autoverkoop

Met alleen lessen over de verkoop van auto’s ben je er niet. Je hebt ook technische en bedrijfskundige kennis nodig. Veel studenten hebben de ambitie om later een eigen bedrijf te starten of over te nemen.

Het vakkenpakket bestaat naast autoverkoop uit:

  • Marketing
  • Bedrijfsmanagement
  • Bedrijfseconomie
  • Techniek
  • Presentatietechniek
  • Bedrijfscommunicatie

Dit zorgt er voor dat je breed inzetbaar bent in het bedrijfsleven en dus, naast de automotive sector, ook juist in vele andere branches aan de slag kunt. Zo sta je na de opleiding Automotive Business Management goed voorbereid aan de start van je carrière. Je zult niet de eerste zijn die doorgroeit naar een functie als verkoopleider of die zijn eigen (auto)bedrijf opzet.

Automotive Business Management