Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Business School gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.
alttext

Ben je ambitieus en wil je succesvol worden in business? Start dan met de sprintopleiding mbo Automotive of Nautisch Business Management. Haal in 2 jaar een mbo-niveau 4 diploma en bereid je optimaal voor op jouw succesvolle toekomst!

automotive nautisch mbo kenmerken a1

Vraag de brochure aan

Aanmelden Online Open Avond

Mbo Automotive & Nautisch Business Management

Heb je interesse in commercie, auto’s, transport, watersport of jachtbouw? Ontwikkel jouw business skills met onze kleinschalige én gestructureerde mbo Automotive of Nautisch Business Management opleiding. Gepassioneerde docenten leren jou vier dagen in de week alles over marketing, management, economie, techniek en sales. Tijdens de wekelijkse stagedag ga jij jezelf in de praktijk uitdagen en ontwikkelen. 

Studenten komen dankzij het krachtige IVA-netwerk in functies terecht als verkoopadviseur, marketingmedewerker, auto- of botenverkoper, jachtmakelaar of accountmanager.

top opleiding mbo 2020 met witruimte

Direct naar: Opbouw | Wat kun je worden | Studeren in Driebergen

Keuze voor mbo Automotive of Nautisch

Voordat je start aan de mbo+-sprintopleiding kies jij een thema waar je de meeste affiniteit mee hebt. Dit thema loopt als een rode draad door de opleiding heen en zorgt ervoor dat de lesstof leuker en concreter wordt. Je kunt kiezen voor de Automotive of Nautische richting. Studeren met een onderwerp dat je interesseert, zorgt daarnaast voor een beter resultaat.

Opbouw van de mbo-opleiding

Wat zijn de toelatingseisen en wat kun je verwachten? Kies voor een studie met uitdaging en ontwikkel jouw business skills!

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Bij de start van de mbo automotive en nautische opleiding:

✓ ben je tussen de 16 en 24 jaar

✓ heb je een afgerond vmbo-gl (mét wiskunde), vmbo-tl (mét wiskunde) of mbo3 of,

✓ heb je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

✓ heb je een afgerond bso (met 7e jaar)- of tso-diploma (België)

We begrijpen dat je goed voorbereid aan de IVA wil beginnen. Daarom adviseren we in ieder geval wiskunde en indien mogelijk ook economie in je pakket te nemen. 

Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan contact met ons op! 

Connectiejaar

Connectiejaar

Wil je graag beginnen op de IVA en heb je een afgerond vmbo kb of gl/tl-niveau zonder wiskunde? Door middel van een toelatingstest bekijken we of je kunt starten in het Connectiejaar. 

Lees hier meer over het Connectiejaar

Eerste jaar mbo

Eerste jaar mbo

In het eerste jaar van jouw mbo-opleiding ontwikkel je een brede basiskennis door de vakken economie, marketing, management, techniek en sales. Deze vakken staan zowel in het eerste als in het tweede jaar van de mbo-opleiding centraal. Je leert je klasgenoten en docenten beter kennen en je ontdekt waar jouw kwaliteiten liggen. In het eerste halfjaar ga je 5 dagen per week naar de IVA, daarna begint de stageperiode. Je gaat dan 4 dagen naar de IVA en op vrijdag loop je stage in een automotive of nautisch bedrijf om jouw kennis direct in praktijk te brengen. 

Op de IVA haal je tijdens jouw mbo-opleiding eigenlijk 2 diploma's: het IVA-diploma én het mbo niveau 4 diploma. In het eerste jaar van de mbo-opleiding ben je voornamelijk bezig met de vakken voor het behalen van jouw IVA-diploma. Deze kennis zorgt ervoor dat je optimaal bent voorbereid op de examens voor het mbo niveau 4 diploma in het tweede jaar. 

mbo automotive student in klas eerste jaar

Tweede jaar mbo

Tweede jaar mbo

In het tweede jaar van de nautisch & automotive mbo-opleiding word je verder voorbereid op het maken van de examens voor het behalen van jouw mbo niveau 4 diploma. Daarnaast ga je in het tweede jaar van jouw mbo-opleiding ook een 'sales & marketing-plan' schrijven. Samen met enkele klasgenoten schrijf je in een paar weken tijd een sales & marketing-plan dat je uiteindelijk voor een grotere groep gaat presenteren. Tijdens het schrijven van dit plan komen alle vakken aan bod. Zo kun je de kennis van deze vakken gelijk toepassen in dit plan! 

Heb jij alle vakken met een voldoende afgerond? Gefeliciteerd, dan haal jij zowel jouw IVA- als mbo niveau 4 diploma! 

mbo automotive tweede jaar

Stage

Stage

Een half jaar na jouw start op de IVA start je vrijdagstage. Vanaf dat moment heb je dus 4 in plaats van 5 dagen les in Driebergen. De praktijkstage is in een auto- of watersportbedrijf. Zo leer je om de theorie uit de lessen ook echt in het bedrijfsleven toe te passen. Het geleerde uit de praktijk neem je ook weer mee terug naar de lessen.

Deze stage is een officiële BPV-stage (Beroeps Praktijk Vorming) en loop je dus bij een erkend leerbedrijf. Bij aanvang van jouw mbo-opleiding hoef je deze stage nog niet geregeld te hebben, de precieze ins en outs kom je allemaal te weten tijdens de eerste weken op de IVA.

Heb je al een gave stage op het oog? Dan mag je daar natuurlijk wel alvast eens informeren!

Benieuwd hoe zo'n stage eruit kan zien? Check dan onderstaande video's:

Automotive BPV-stage | Stage lopen bij Ford Utrecht

automotive mbo stage video

Nautisch BPV-stage | Stage lopen bij Tornado-sailing

mbo automotive stage video

Wat houd een sprintopleiding en mbo+ (plus) in?

Sprint mbo: tweejarige mbo niveau-4-opleiding

Onze mbo sprintopleiding is 1 jaar korter dan een reguliere mbo-4-opleiding. De mbo-opleiding is compact, overzichtelijk en intensief. We verwachten dus wel wat van je. De sprintopleiding mbo+ is een tweejarig rijkserkend programma dat resulteert in het diploma ‘Verkoopmanager Mobiliteitsbranche’ niveau 4 (BOL).

automotive mbo studenten

De plus: goede aansluiting op het bedrijfsleven

De plus in de mbo sprintopleiding zit hem in de uitbreiding met een aantal vakken die gevraagd worden door de automotive en watersport/jachtbouw sector. Met deze extra kennis loop jij voorop bij nieuwe ontwikkelingen in de branche. Ook werken we veel aan jouw persoonlijke groei en zakelijke optreden.

Hierdoor zien we al jaren dat IVA-studenten makkelijker aan hun eerste baan komen! Denk dan aan verkoopadviseur, marketingmedewerker, autoverkoper, jachtmakelaar, botenverkoper of accountmanager.

Vraag de brochure aan

Aanmelden Online Open Avond

Wat kun je worden?

Het IVA nautisch & automotive mbo-diploma geeft je een brede basis zodat je in verschillende branches kunt gaan werken. Veel studenten beginnen een eigen bedrijf. Check hieronder waar oud IVA-studenten zoal terecht zijn gekomen.

 

Versneld doorstuderen

Omdat we de mbo- en hbo-opleidingen onder één dak hebben, weten we heel goed wat er nodig is om succesvol door te kunnen studeren. Zo is er de mogelijkheid om na het afronden van je mbo-opleiding door te stromen naar de Business Management Class (BMC). Tijdens deze éénjarige opleiding word je klaargestoomd, zodat je direct daarna kunt instromen in het derde leerjaar van het hbo-programma. Een unieke mogelijkheid!

 • Sprintopleiding mbo+ (2 jaar)

 • Vervolgopleiding BMC (1 jaar)

 • Hbo 3e jaar (1 jaar)

 • Afstudeerfase (1 jaar)

 • Master (1 jaar)

Meer over doorstuderen na mbo

5zekerheden van een studie bij IVA Business School

 • Uitstekend onderwijs

  Kleinschalig particulier onderwijs met een focus op een specifieke branche. Onze docenten uit het bedrijfsleven maken jouw opleiding concreet.

  Lees verder
  Uitstekend onderwijs
 • Persoonlijke coaching

  Persoonlijk, kleinschalig onderwijs op jouw niveau. Onze docenten en mentoren coachen jou tijdens je studie. Mede daardoor is de uitval zeer beperkt.

  Lees verder
  Persoonlijke coaching
 • Unieke groeimogelijkheden

  Doorgroeien van mbo naar hbo of van hbo naar een master. De IVA heeft korte unieke trajecten die jou snel op een hoger niveau brengen!

  Lees verder
  Unieke groeimogelijkheden
 • Baanzekerheid

  80% van de IVA-studenten heeft bij de diploma-uitreiking al een baan. IVA Business School heeft een eigen loopbaanadviseur en een goed gevulde vacaturebank.

  Lees verder
  Baanzekerheid

 • Netwerk ontwikkeling

  Jouw mede studenten vormen je netwerk voor later. En dat niet alleen! Door stages, bedrijfsbezoeken en afstudeerprojecten bouw jij aan jouw professionele netwerk.

  Lees verder
  Netwerk ontwikkeling
lees verder

Studeren in Driebergen

Driebergen ligt op de Utrechtse Heuvelrug, pal naast de bossen en op steenworp afstand van Utrecht. Midden in dit dorp ligt de IVA campus, op dezelfde plek als waar het ruim 90 jaar geleden allemaal begon.

Er is genoeg te doen in Driebergen. Zo kun je voor een potje tennis, squash, golf, voetbal of een andere zaalsport terecht in sportcentrum Hoenderdaal. Fitness of yoga les behoort ook tot de mogelijkheden. Genieten in de buitenlucht? Een rondje hardlopen of fietsen in deze prachtige bosrijke omgeving kan natuurlijk ook!

Toe aan wat gezelligheid en lekker eten? Spreek dan met klasgenoten af in het Wapen van Rijsenburg. Utrecht is ook dichtbij, met de trein of bus sta voordat je het weet midden in het centrum van deze bruisende stad.

automotive hbo studenten

Reizen of op kamers

IVA Business School ligt centraal in het midden van Nederland en is dus goed bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Is je reistijd langer dan een uur en wil je op kamers gaan wonen? Vraag ons dan naar de kamerlijst, daarmee kom je altijd aan een goede kamer. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

Kosten en tegemoetkoming

Een investering in jezelf is een investering in een succesvolle en mooie toekomst. De beste investering die je kunt doen! IVA Business school is een particuliere school met onderwijs op topniveau. Omdat de IVA rijkserkend is, zijn er mogelijkheden voor studiefinanciering. Lees hier alle informatie over kosten en tegemoetkoming.