Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Business School gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.

Bij een brede kennis hoort een uitgebalanceerd vakkenpakket. Hieronder vind je het complete aanbod vakken. Je hoeft overigens niet te kiezen, al deze vakken zitten automatisch in je programma.

Vakkenpakket

Bedrijfsvoering

Bedrijfsmanagement

Je leert het opzetten en managen van een onderneming. De structuur bepalen, personeel inzetten en calculaties maken. Je krijgt inzicht in de branche. Je belangrijkste werkstuk wordt het ondernemingsplan!

Recht

Termen als regels, procedures, contracten en overeenkomsten klinken vaak erg zwaar. Toch blijkt het in de praktijk wel handig als je begrijpt wat er gebeurt als je een handtekening zet. Wat zijn dan jóuw rechten en plichten én die van de andere partij. Onmisbaar vak in het zakenleven.

Computergebruik

Geen uitleg voor nodig toch? Alles en iedereen werkt met ICT en social media. En ook al weet je hier vast al het één en ander van, wij helpen je verder met de programma’s die het bedrijfsleven gebruikt.

Bedrijfsrekenen

Hoe wil je iets verkopen als je niet kunt rekenen? Datzelfde geldt voor het bepalen van winst of verlies of van de kostprijs van je nieuwe product.

Bedrijfskunde

Bedrijfseconomie

Hier verdiepen we ons in de economische vraagstukken uit het bedrijfsleven. Hoe bouw je een solide kostprijs op en hou je ook nog iets over aan de sales? Wanneer draait een bedrijf breakeven? Kortom, kennis opbouwen van de financiële organisatie van een bedrijf.

Economie

The big picture. Wat is ‘de economie’? Hoe werken banken en kredietverlening? Wat is sociaal economische politiek en hoe verlopen internationale handelsbetrekkingen?

Marketing

Sommige ondernemers zeggen te beslissen ‘op gevoel’. Dit gevoel ontstaat vaak door een grondige kennis van de grootte en structuur van de markt. Zij doen onderzoek naar waar het bedrijf te vestigen, wie hun klanten zijn en wat deze te besteden hebben. Bij marketing leren we je denken vanuit de klant.

Bedrijfsadministratie

Geeft inzicht in de verslaglegging van een bedrijf. Hoe kun je cijfers interpreteren en bijhouden, zodat je op ieder moment begrijpt hoe het bedrijf ervoor staat.

Commerciƫle techniek

Motoren

Actuele ontwikkelingen op motorgebied zoals de prestaties, downsizing en milieu leren vertalen naar verkoopargumenten. 

Voertuigtechniek (alleen ABM)

Er zijn diverse systemen op gebied van comfort en veiligheid waarvan je de werking moet begrijpen om de klant te kunnen adviseren.

Nautische vaktechniek (alleen NBM)

Rompvormen, materiaal- en vaareigenschappen, tuigage, navigatie- en veiligheidsmiddelen zijn enkele onderdelen die we hier behandelen, zodat jij de klant technisch kunt adviseren tijdens het aankoopproces. 

Elektrotechniek

Spanning, stroom, weerstand, nu zegt het je misschien nog niet zo veel. Elektronica is echter niet meer weg te denken in de automotive en nautische wereld. 

Technisch Centrum

Techniek gaat pas leven als je het ziet en er iets mee leert doen. We leren je echter niet sleutelen, maar laten zien hóe iets werkt en waarom het zo werkt. En dat komt in de commercie goed van pas! 

Verkoop

Consumentenverkoop

Door internet is de klant vaak al uitstekend geïnformeerd. Wat is dan jouw rol nog als verkoper? Enkele onderdelen van het lesprogramma: advies geven, luisteren en behoeften inventariseren, technische kennis kunnen vertalen naar verkoopargumenten, onderhandelen en een relatie met de klant leren opbouwen.

Industriële verkoop (alleen ABM)

’Business tot business’ zoals dit zo mooi heet. Bedrijven die handel doen met andere bedrijven. Je bouwt technische kennis van industriële producten op en leert de commerciële aspecten die komen kijken bij de zakelijke verkoop.

Leasing (alleen ABM)

Tegenwoordig kun je bijna alles ‘leasen’. Maar wat houden deze leaseconstructies nu in? Wat moet je weten over financiën, fiscale informatie en welke vormen van leasing kun je waarvoor toepassen? 

NB. Het kennisniveau voldoet in mbo en IVA-A-klassen aan VNA-1 norm. Leasing wordt in de 2-jarige sprintopleiding mbo+ niet als apart vak gegeven, maar is onderdeel van het vak Consumentenverkoop. 

Communicatie

Bedrijfscommunicatie

Dit vak richt zich vooral op de schriftelijke kant van het communiceren. Het is meer dan alleen Nederlands leren, omdat we dieper duiken in de zakelijke correspondentie. Ook zelfmanagement vormt een onderdeel van bedrijfscommunicatie.

Presentatietechniek

Als je verder wilt komen in het bedrijfsleven, zul je in ieder geval jezelf moeten kunnen presenteren. Dit leer je uitvoerig op de IVA. We bouwen aan je zelfvertrouwen door het geven van een positieve feedback.

Engels

Dé taal van het internationale zakendoen. Luisteren, spreken, schrijven en presenteren krijg je goed onder de knie bij dit vak.

Duits

Met onze oosterburen doen we veel zaken. Vooral in de automotive en nautische sector. Ook hier spelen luisteren, spreken en schrijven een grote rol. Je hoeft geen voorkennis van Duits te hebben.

Terug naar: