Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Business School gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.
alttext

Ligt je hart bij het water en bij watersport? Wil je in deze wereld aan de slag als professional? Dan is de opleiding Nautisch Business Management een prachtige opleiding voor jou.

automotive nautisch hbo mbo kenmerken a1

Vraag de brochure aan

Aanmelden Online Open Avond

Mbo en hbo Nautisch Business Management 

De nautische richting van IVA Business School is dé mbo- en hbo-managementopleiding toegespitst op de jachtbouw en watersportwereld. De opleiding geeft de beste start voor commerciële managementfuncties in de watersportbranche. Ook in andere bedrijfstakken kun je met dit brede programma uitstekend aansluiten.

Nautisch Business Management is een voltijd lesprogramma. Eén dag in de week zoek je letterlijk de praktijk op. Deze dag biedt jou interessante gastcolleges. Ook ga je geregeld op bedrijfsbezoek bij toonaangevende spelers in de sector. Direct contact met het bedrijfsleven is zo gegarandeerd.

MBO HBO TOPOPLEIDING 2020 2021

Direct naar: Vakkenpakket | Wat kan ik worden | Studeren in Driebergen

Opbouw van de opleiding Nautisch Business Management

Het eerste en tweede jaar zijn voor mbo en hbo gelijk van opbouw. De hbo-opleiding biedt een derde jaar met verdieping op het gebied van bedrijfsvoering, gevolgd door een afstudeerstage in het vierde jaar.

Eerste & tweede jaar

Eerste & tweede jaar

Studenten van Nautisch Business Management volgen de eerste twee studiejaren een breed studieprogramma. Het nautische thema zorgt ervoor dat de vakken heel tastbaar worden. Je legt direct de link met de praktijk.

In de eerste twee jaar leer je over economie, management, marketing en sales. Daarnaast verbeter je jouw technische skills met commerciele techniek voor de watersportbusiness. Over een periode van anderhalf jaar verdiep je je in de markt van pleziervaartuigen, technische aspecten van boten, wetgeving rondom de watersport en keuring en waardebepaling van vaartuigen.

In het tweede jaar ga je aan de hand van deze vakken aan de slag met het schrijven van een Business Plan.

In het tweede deel van het tweede jaar start het vak Business Technology. Je leert dan onder meer over de energietransitie, robotisering, drones, kunstmatige intelligentie en logistiek.

hbo mbo nautisch awards

Het derde & vierde jaar hbo

Het derde & vierde jaar hbo

De mbo-opleiding duurt twee jaar. In het derde jaar van de hbo-opleiding vervalt het nautische 'thema' en de technische vakken.

Verder verdiep je je in het derde jaar in bedrijfsvoering en maak je kennis met bedrijven buiten de nautische branche. Je krijgt dan o.a. de volgende vakken:

 • International Business
 • Financieel Management
 • Kwaliteitsmanagement
 • Psychologie

Het derde jaar is een goede voorbereiding op het laatste studiejaar waarin je gaat afstuderen. In het vierde jaar hbo ga je 6 maanden stagelopen in het binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf kunt kiezen.

De afstudeerscriptie is het laatste onderdeel van je hbo-studie en als je deze succesvol hebt afgerond behaal jij je bachelor diploma!

Activiteiten

HISWA te water

Traditioneel begint de opleiding Nautisch Business Management met een week stage op de HISWA te Water. Dé de grootste in-water bootshow van Noord-Europa.

hiswa te water nautische business management

METS en Boot Düsseldorf

Vaste prik zijn beursbezoeken als de METS: ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting voor de pleziervaart. Daarnaast bezoek je Boot Düsseldorf, een van de belangrijkste internationale bootshows.

BOOT Dusseldorf nautische business management

Race Of The Classics

IVA Business School neemt sinds 2012 deel aan de 'Race of the Classics' een zeilwedstrijd waar meerdere studententeams van verschillende opleidingen tegen elkaar strijden en de oversteek naar Engeland proberen te maken.

ROTC nautische opleiding

Boatshow Monaco

En, voor de topstudenten, is er een kans om de Boatshow Monaco te bezoeken!

monaco nautische opleiding

Stage en bedrijfsbezoeken

Verder loop je in de eerste drie semesters zeven vrijdagen stage bij een watersportbedrijf. Ook bezoek je met de nautische klassen verschillende watersportbedrijven. Denk aan verschillende bootbouwers als Contest, Wajer en Koninklijke De Vries. Maar ook motorgiganten Yanmar, Yamaha en een maatgevend bedrijf op het gebied van scheepselectronica, Mastervolt.

nautisch hbo mbo video

Gala

Studieverenigingen de LIVA en de DIVA organiseren jaarlijks het gala. Het gala vindt jaarlijks plaats op een unieke en feestelijke locatie, de perfecte omstandigheden voor een onvergetelijke avond.

Onze studenten over de opleiding

Studenten en oud-studenten vertellen graag over hun IVA-ervaringen.

 

Ervaring van een student

IVA-student Brend Hoekstra: "Tijdens een bedrijfsbezoek aan Wajer Yachts kregen we te horen dat ze een medewerker zochten voor de zaterdagen. De perfecte bijbaan natuurlijk! Ik heb een motivatiebrief geschreven en..."

Benieuwd naar het hele verhaal van Brend én of hij aan de slag is gegaan bij Wajer Yachts? Lees via onderstaande button verder.

Lees verder 

Brend Hoekstra

Vakkenpakket

Maak kennis met het brede vakkenpakket dat je op de IVA krijgt. Je hoeft hier geen vakken te kiezen, alle vakken zitten standaard in je pakket.

Bedrijfsvoering

Bedrijfsmanagement

Je leert het opzetten en managen van een onderneming. De structuur bepalen, personeel inzetten en calculaties maken. Je krijgt inzicht in de branche. Je belangrijkste werkstuk wordt het ondernemingsplan!

Recht

Termen als regels, procedures, contracten en overeenkomsten klinken vaak erg zwaar. Toch blijkt het in de praktijk wel handig als je begrijpt wat er gebeurt als je een handtekening zet. Wat zijn dan jóuw rechten en plichten én die van de andere partij. Onmisbaar vak in het zakenleven.

Computergebruik

Geen uitleg voor nodig toch? Alles en iedereen werkt met ICT en social media. En ook al weet je hier vast al het één en ander van, wij helpen je verder met de programma’s die het bedrijfsleven gebruikt.

Bedrijfsrekenen (mbo)

Hoe wil je iets verkopen als je niet kunt rekenen? Datzelfde geldt voor het bepalen van winst of verlies of van de kostprijs van je nieuwe product.

Bedrijfskunde

Bedrijfseconomie

Hier verdiepen we ons in de economische vraagstukken uit het bedrijfsleven. Hoe bouw je een solide kostprijs op en hou je ook nog iets over aan de sales? Wanneer draait een bedrijf breakeven? Kortom, kennis opbouwen van de financiële organisatie van een bedrijf.

Economie

The big picture. Wat is ‘de economie’? Hoe werken banken en kredietverlening? Wat is sociaal economische politiek en hoe verlopen internationale handelsbetrekkingen?

Marketing

Sommige ondernemers zeggen te beslissen ‘op gevoel’. Dit gevoel ontstaat vaak door een grondige kennis van de grootte en structuur van de markt. Zij doen onderzoek naar waar het bedrijf te vestigen, wie hun klanten zijn en wat deze te besteden hebben. Bij marketing leren we je denken vanuit de klant.

Bedrijfsadministratie

Geeft inzicht in de verslaglegging van een bedrijf. Hoe kun je cijfers interpreteren en bijhouden, zodat je op ieder moment begrijpt hoe het bedrijf ervoor staat.

Commerciële techniek

Commerciële techniek

Techniek gaat pas leven als je het ziet en er iets mee leert doen. We leren je niet sleutelen, maar laten zien hóe iets werkt en waarom het zo werkt. En dat komt in de commercie goed van pas! Voorbeelden van modules van ComTech Nautisch zijn Buitenboordmotoren, Comfort en klimaat, Jachtbouw, Energieopslag, Veiligheid en Expertise/waardebepaling.

Sales

Consumentenverkoop

Door internet is de klant vaak al uitstekend geïnformeerd. Wat is dan jouw rol nog als verkoper? Enkele onderdelen van het lesprogramma: advies geven, luisteren en behoeften inventariseren, technische kennis kunnen vertalen naar verkoopargumenten, onderhandelen en een relatie met de klant leren opbouwen.

Industriële verkoop 

’Business tot business’ zoals dit zo mooi heet. Bedrijven die handel doen met andere bedrijven. Je bouwt technische kennis van industriële producten op en leert de commerciële aspecten die komen kijken bij de zakelijke verkoop.

Leasing 

Tegenwoordig kun je bijna alles ‘leasen’. Maar wat houden deze leaseconstructies nu in? Wat moet je weten over financiën, fiscale informatie en welke vormen van leasing kun je waarvoor toepassen? 

Communicatie

Bedrijfscommunicatie

Dit vak richt zich vooral op de schriftelijke kant van het communiceren. Het is meer dan alleen Nederlands leren, omdat we dieper duiken in de zakelijke correspondentie. 

Presentatietechniek

Als je verder wilt komen in het bedrijfsleven, zul je in ieder geval jezelf moeten kunnen presenteren. Aan de hand van verschillende presentaties leer jij jouw presentatieskills te ontwikkelen. 

Engels

Dé taal van het internationale zakendoen. Luisteren, spreken, schrijven en presenteren krijg je goed onder de knie bij dit vak.

Duits

Met onze oosterburen doen we veel zaken. Vooral in de automotive en nautische sector. Ook hier spelen luisteren, spreken en schrijven een grote rol. Je hoeft geen voorkennis van Duits te hebben.

Stagelopen

Vanaf het begin van onze business opleidingen raden we onze studenten aan praktijkervaring op te doen. Tijdens de mbo en hbo Nautisch Business Management opleiding heb je op maandag t/m donderdag les en loop je op vrijdag stage.

Deze praktijkervaring draagt bij aan je studie op de IVA. De lesstof die je hebt geleerd kun je direct in praktijk brengen. Zo wordt leren makkelijker, én leuker!

Studenten aan de nautische opleiding vinden stageplekken bij uiteenlopende watersportbedrijven. Hier gebeurt het allemaal in het echt, en kun je wat je leert toetsen aan de praktijk.

Een aantal studenten loopt stage bij makelaars, zoals bij Jachtmakelaar De Valk, Contest Brokerage en de Schepenkring. Veel commerciële jachthavens hebben een plek voor IVA-studenten. Naast het bedrijfsmatig runnen van zo’n bedrijf helpen studenten mee met de winterstalling en onderhoud. Andere studenten vinden stageplekken op zeilscholen, watersportwinkels en bij Kuiper Verzekeringen.

Na je studie

De brede opzet van onze opleiding zorgt voor een perfecte start van je carrière, ook buiten de nautische branche. De meeste studenten hebben op het moment van afstuderen dan ook al een baan. Wil je liever doorstuderen? Ook daarvoor biedt de IVA mooie mogelijkheden!

Beroepen

Beroepen

Ongeveer 80% van onze studenten heeft al een baan bij het afstuderen. Zij vinden veelal werk in de volgende beroepen:

 • Jachtmakelaar
 • Sales Manager
 • Productmanager
 • Directiefuncties
 • Watersportondernemer
 • Managementfuncties in watersportbedrijven
 • Ondernemer

Lang niet alle studenten gaan na hun studie aan de slag in de nautische branche. Door de brede kennis, professionaliteit en ondernemersgeest die je wordt bijgebracht is het een perfecte start voor vele bedrijfstakken. Daarnaast werken veel oud studenten inmiddels als zelfstandig ondernemer.

Doorstuderen

Doorstuderen

Wil je na je IVA mbo- of hbo-opleiding doorstuderen? Wij bieden onderstaande mogelijkheden.

IVA mbo+ doorstromen naar IVA hbo-opleiding

Na de IVA sprintopleiding mbo+ kun je doorstromen naar de IVA hbo-opleiding om je bachelor degree te halen. Via een unieke mogelijkheid volg je dan eerst de éénjarige Business Management Class (BMC) om je kennisniveau te verbreden en verdiepen op managementgebied. Vervolgens stroom je direct in het derde jaar hbo in. In totaal heb je dan in vijf jaar een hbo-diploma behaald!

Bachelor degree aan Northwood University

Wil je na de tweejarige hbo (IVA-A) of mbo+ opleiding doorstuderen in internationaal management, marketing en organisatie? En wil jij jouw zakelijk Engels perfectioneren? Dan kun je in de Verenigde Staten doorstuderen aan Northwood University. Je start daar in het vierde jaar van de internationaal erkende bachelors degree of business administration (bba) in Midland. 

Masters Degree aan Bradford School of Management

Na de IVA hogeschool-opleiding kun je in 12 maanden je master diploma halen aan de Bradford School of Management in het Verenigd Koninkrijk. 

Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk ook onze pagina's over doorstuderen na het mbo en hbo.

Nautisch op mbo- & hbo-niveau

De opleiding Nautisch Business Management is als 2-jarige mbo, 2-jarig verkort hbo of als 3,5 jarige rijkserkende hbo-opleiding te volgen. Lees meer over de details per opleiding op onze hbo- en mbo-pagina's.

5zekerheden van een studie bij IVA Business School

 • Uitstekend onderwijs

  Kleinschalig particulier onderwijs met een focus op een specifieke branche. Onze docenten uit het bedrijfsleven maken jouw opleiding concreet.

  Lees verder
  Uitstekend onderwijs
 • Persoonlijke coaching

  Persoonlijk, kleinschalig onderwijs op jouw niveau. Onze docenten en mentoren coachen jou tijdens je studie. Mede daardoor is de uitval zeer beperkt.

  Lees verder
  Persoonlijke coaching
 • Unieke groei- mogelijkheden

  Doorgroeien van mbo naar hbo of van hbo naar een master. De IVA heeft korte unieke trajecten die jou snel op een hoger niveau brengen!

  Lees verder
  Unieke groei- mogelijkheden
 • Baanzekerheid

  80% van de IVA-studenten heeft bij de diploma-uitreiking al een baan. IVA Business School heeft een eigen loopbaanadviseur en een goed gevulde vacaturebank.

  Lees verder
  Baanzekerheid

 • Netwerk ontwikkeling

  Jouw mede studenten vormen je netwerk voor later. En dat niet alleen! Door stages, bedrijfsbezoeken en afstudeerprojecten bouw jij aan jouw professionele netwerk.

  Lees verder
  Netwerk ontwikkeling
lees verder

Studeren in Driebergen

Op steenworp afstand van Utrecht ligt het gezellige dorp Driebergen. Driebergen heeft een levendige winkelstraat met leuke restaurants en cafe's. Het knusse kerkplein aan de Hoofdstraat is dé plek waar je ambachtelijk ijs kan eten en op vrijdagmiddag proost je bij het Wapen van Rijsenburg op het weekend.

Studentenleven

De LIVA is dé actieve studievereniging van de IVA. Elk jaar organiseren zij onder andere de jaarlijkse sportdag, het gala, de circuitdag en gave internationale studiereizen. 

Daarnaast zijn er nog twee speciale studieverenigingen; de DIVA, voor de Dames van de IVA en de BLIVA, voor de Belgen van de IVA. Lees meer over het studentenleven.

nautisch business management studenten

Ligging

De centrale ligging van Driebergen in Nederland zorgt ervoor dat Driebergen goed te bereiken is. Zo ligt de snelweg op 2 km afstand van de IVA en zijn er goede trein- en busverbindingen. De IVA beschikt over een groot eigen parkeerterrein. Bekijk hier onze adresgegevens.