Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Driebergen gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.

Op dit moment zijn 10 IVA-studenten in China om mee te doen aan de management simulatie game NUCARS. Lees hier hun blog:

Zaterdag 31 maart 2017

Het is zover: op Schiphol verzamelen zich 10 IVA-studenten voor het vertrek naar China. Op de vlucht van Schiphol naar Beijing hadden 6 gelukkigen mazzel: een upgrade naar first class omdat economy overboekt was. En na 15 uur (waarvan 11 uur vliegen) sta je dan in China. Voor 9 van de 10 studenten is het hun eerste bezoek aan dit bijzondere land.

Het hotel blijkt superdeluxe te zijn met prachtige kamers en dure auto's voor de deur. In Europa zouden de kamers onbetaalbaar zijn maar in China is alles anders ……….

's Avonds zijn de studenten op zoek gegaan naar eetgelegenheden om erachter te komen dat in een nabij het hotel gelegen winkelcentrum naast restaurantjes een compleet pretpark zit! Ook dat is typisch Chinees. Evenals – voor de autoliefhebbers – de L-versies van Europese auto's (Audi A4L, MB C-klasse L etc. etc.) en de vele voor ons onbekende merken die er rondrijden.

Heel bijzonder is de aankleding van de campus van Jilin University. Waar je ook kijkt hangen er vaandels, borden en vlaggetjes met NUCARS en de namen en logo's van de deelnemende instituten. Ook zien we overal fotograferende en filmende mensen. En dat is niet alleen voor de eigen media van Jilin University maar de schrijvende pers is ook massaal uitgerukt om dit spektakel te verslaan!

De eerste NUCARS-dag

De eerste dag begint goed: iedereen zit tijdig aan het ontbijt na uitstekend geslapen te hebben. Dat gaat in een vliegtuig bepaald minder goed! De nodige speeches van chinese officials verder gaat het dan toch beginnen: de introductie van NUCARS door professor Elgie Bright. Dit is een man die je zo in een baptistenkerk in de Deep South zou plaatsen: een grote man die met luide stem de groep opzweept met veel 'applause' en 'cheers'.

Vol energie start de eerste ronde waarin de teams de managementsimulatie verkennen en beslissingen nemen. Beslissingen nemen die moeten leiden tot een hoger marktaandeel en/of meer winst.

Bij de lunch blijkt het studentenrestaurant een uitgebreide menukaart te hebben en zelfs een teppanyaki-keuken!

De middag van deze eerste dag is voor nog een spelronde en een toelichting op de chinese automarkt door twee oud-studenten van Jilin University – Lambton Collega. De avond is voor de studenten vrij ter eigen besteding. De 'team leaders' worden getrakteerd op authentiek chinees eten waaronder een prachtige Beijing Duck.

NUCARS 2017 1

Maandag 3 april 2017

En weer is iedereen stipt op tijd aan het ontbijt om verder te gaan – goede instelling, ondanks dat er op sommige hotelkamers feestjes zijn geweest met veel Chinees bier.

De dag start met de resultaten van NUCARS ronde 1. Nu kunnen de teams zien wat de gevolgen zijn van hun beslissingen én van de beslissingen van de concurrent. Daarnaast moet steeds één team zich voorstellen en per persoon vertellen wat er 'cool' aan ze is. Dat blijkt van alles te zijn: van een helicopterpiloot-in-opleiding tot iemand die jarenlang vrijwilliger is in een tehuis voor gehandicapten.

De chinese gastspreker en investeerder Xiao Yi zet uiteen waar in China innovatieve bedrijven te vinden zijn waarin hij wil investeren. De rode draad is de enorme vraag in China zelf door de snelle groei van de beschikbare inkomens. Chinezen kopen vrijwel alles online omdat de afstand tot winkels vaak groot is. Apps zoals WeChat en Alipay zijn op iedere smartphone in China te vinden. Deze apps zijn veel meer omvattend dan bijvoorbeeld Whatsapp of Snapchat. Je kunt ermee betalen, kaartjes kopen en nog heel veel meer. Deze ontwikkelingen stimuleren innovatie met name in de digitale dienstverlening.

Na het spelen van twee rondes van de managementsimulatie is het tijd voor de vriendschappelijke voetbalwedstrijd NUCARS – JULC waarbij JULC staat voor Jilin University Lambton College. De uitslag van de wedstrijd tussen twee zeer fanatieke teams is 1-1 dus volgen er strafschoppen. Uiteindelijk wint het geïmproviseerde NUCARS-team. Wel zonder Nederlandse inbreng al hebben de IVA-studenten zich een uitstekend voetbalpubliek getoond.

Amerikaanse gastspreker Jack Schmidt die in China consultant is voor autodealers legt uit wat de kansen en bedreigingen van de Chinese autodealers zijn. Het blijkt dat ze veel laten liggen op het gebied van gebruikte auto's, financiering en verzekeringen. Daarnaast zal de extreme groei van de chinese automarkt (van 2,1 miljoen auto's in 2000 naar 22,5 miljoen in 2015!) over enkele jaren afvlakken.

's Avonds bleef het nog lang onrustig in Changchun en dan vooral in de Irish Pub ………

Dinsdag 4 april 2017

Ook vandaag zijn alle studenten keurig op tijd al zijn de naweeën van de Irish Pub zijn hier en daar nog wel te bespeuren. Een bezoek aan het museum van de 'Puppet Emperor' (basis voor de film van Bertolucci "The Last Emperor") geeft een goed beeld van de geschiedenis van Changchun in het algemeen en van deze tragische figuur in het bijzonder.

In vervolg op de voetbalwedstrijd van maandag is er vandaag een tweede sportevenement: wedstrijden touwtrekken tussen teams van NUCARS en van JULC (de organiserende universiteit). Uiteindelijk onverwint de NUCARS-groep zodat de sportieve score 2-0 is geworden.

Een tweede museumbezoek aan het Northeast Folk Custom Museum verdiept de kennis over (de ontwikkeling van) noord-oost China. Op het museumterrein staat ook weer een typisch Chinese auto: een ietwat aangepaste kopie van een vroege Audi 100.

NUCARS 2017 2

En ja, wat is er dan mooier om je weer te verdiepen in de gesimuleerde Automotive Retailwereld van NUCARS? Bloedfanatiek gaan de teams 'los' op beslissingen die hen naar de top van de ranglijst moeten voeren. Het ene team verlaagt prijzen, het andere verhoogt de waarde en nog een ander team voert een compleet nieuw product in: de elektrische auto.

In de avond is een bezoek aan het Drei Kronen 1308 Brauhaus een groot succes. Ja, dit is een Duitse bierkroeg in China. En wat doe je dan na een paar halve liters? Karaoke zingen; daar zijn Chinezen allemaal gek op. Vreemd wordt het als de IVA-studenten "Bloed, zweet en tranen" van André Hazes meebrullen. Only in China ………….