Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Driebergen gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.

Het Coronavirus houdt ons binnen en het volgen van de IVA-lessen thuis, wordt heel normaal. Boeken open, koptelefoon op, lekker muziekje aan en blokken maar! Maar helpen die fijne deuntjes je wel bij het opstellen van de winst- en verliesrekening of onthouden van de Engelse grammatica of leiden ze eigenlijk alleen maar af?
“Uit met die muziek tijdens het studeren” dat is het antwoord van veel ouders. Want “door het luisteren naar aanstekelijke hits kan je niet goed leren”. Maar, klopt dit wel?

Muziek is subjectief
Of je een ‘slecht nieuws’-presentatie of de managementsommen goed kan voorbereiden met de muziek aan heeft te maken met de wisselwerking van de muzieksoort, de studietaak en jouw eigen persoonlijkheid. Wat jij leuk vindt, vind de ander misschien niks.
Muziek heeft ritme, timbre, melodie en hoogtes. Daarnaast worden er herinneringen en emoties aan bepaalde muziek verbonden. Misschien had je dat ene feestje in Lloret de Mar op de muziek van Martin Garrix of was je je aan het klaarmaken voor die ene date met achtergrondmuziek van John Mayer. Dan zijn de managementsommen natuurlijk ver te zoeken…

Opwinding
Er is een theorie die ervan uit gaat dat wanneer je luistert naar muziek van je eigen voorkeur, je gemoedstoestand beter wordt. Het gevolg hiervan is dat je blijer en opgewekter wordt. Het prettige gevoel helpt om goed te presteren op taken die je gaat doet. Dit komt omdat muziek de productie van dopamine aanwakkert. Het idee is dat je uiteindelijk door je goede bui makkelijker doorzet en je uiteindelijk toch door de opdrachten van kwaliteitsmanagement en commerciële techniek heen slaat.

Aandacht en afleiding
Een andere theorie verklaart juist dat je van muziek slechter gaat presteren. Hoorbare prikkels belemmeren de prestaties waarbij het gaat om het studeren van betekenis van woorden, zoals een financiële balans begrijpen te lezen of Goed Gebekt betekenissen stampen. Studeren vraagt je volle aandacht en daarnaast vraag het luisteren naar muziek ook je aandacht. Je brein moet als het ware kiezen tussen deze twee. Moeten je oordopjes dan meteen uit? Nee. Bij studeren gaat het om opslag in het langetermijngeheugen en daarop heeft muziek geen negatief effect.

Koptelefoons en oordopjes
Ook maakt het uit of je met een koptelefoon of oordopjes de muziek luistert of dat het zachtjes op de achtergrond aanstaat. Maak je gebruik van een koptelefoon of oordopjes, dan klinkt de muziek heel dichtbij. Maar… hiermee creëer je wel een cocon waardoor je de omgeving uitschakelt. De muziek dient dan als afleiding voor een rumoerige omgeving en jij kan je focussen op je schoolwerk. Zitten je broertjes, zusjes en ouders ook thuis en zie je nog veel schoolwerk klaarstaan in je studiewijzer? Probeer dan eens rustige achtergrondmuziek via je koptelefoon. BCM, check! MAR, check! BEC, check!

Het antwoord van psychologen blijkt dus niet eenduidig en de resultaten van verschillende studies zijn af en toe compleet tegenstrijdig. Conclusie: er is geen one size fits all!
Heb je een vak afgerond? Wil je een korte break? Of heb je een opkikker nodig wanneer het even niet lukt? Zet dan jouw favoriete hitjes aan, dans en swing mee en pak daarna de draad weer op. Je zult zien dat het prettige gevoel van de muziek je helpt tijdens de studie. Word je met je gedachten teruggebracht naar die toffe vakantie op Ibiza of naar het bootfeest van de LIVA? Zet je muziek dan uit of probeer een ander genre.

Tip: al jullie favoriete hitjes zijn in één lijst gebundeld. Luister deze lijst op ons Spotify account: 'IVA Driebergen Business School'. Enjoy!

 Favoriete thuisstudeer hitjes (Spotify)