Om je beter van dienst te zijn maakt IVA Business School gebruik van cookies. Je gaat akkoord met deze cookies als je onze site blijft gebruiken.

Studeren met een functiebeperking

Het komt regelmatig voor: dyslexie, dyscalculie, ADHD, NLD, PDD-NOS, faalangst of hoogbegaafdheid. Maar ook concentratieproblemen, een lichamelijke beperking of een chronische ziekte kunnen het leren beïnvloeden. De één heeft er veel hinder van en de ander gelukkig weinig. Heb je hier beperkt last van en heb je zonder noemenswaardige problemen je middelbare school afgerond? In dat geval zou het op de IVA ook goed moeten gaan.

Ondervind je tijdens je vooropleiding regelmatig hinder van een functiebeperking? Dan is het goed om verder te lezen hoe de IVA hiermee omgaat. Het is helaas niet zo dat we functiebeperkingen kunnen ‘oplossen’.

Wat kun je verwachten

We bieden op de IVA duidelijke en gestructureerde lessen. Je hebt een vaste klas en een mentor. Hij of zij volgt jouw studieresultaten en bespreekt indien nodig waar jij je kunt verbeteren en hoe!

Natuurlijk krijg je op de IVA meer tijd voor testen en tentamens als je een functiebeperking kunt aantonen met een verklaring van een erkend orthopedagoog. Het is mogelijk hiervoor een ‘tijdsverlengingspas’ te krijgen. Hiermee krijg je extra ruimte om je taak goed te kunnen afronden.

Sommige studenten hebben extra begeleiding of bijles nodig. In dat geval kan huiswerkinstituut Mijnstudiemaat uitkomst bieden. Mijnstudiemaat is gevestigd op het IVA-terrein. Hier kun je aansluitend aan je lessen naartoe voor extra persoonlijke begeleiding of bijlessen. Mijnstudiemaat is een zelfstandige organisatie die al jaren ervaring heeft met IVA-studenten. 

Van welke faciliteiten kun je gebruik maken?

  • Tijdsverlenging bij testen en tentamens
  • Ten behoeve van voorleesprogramma's kan de IVA eigen bundels digitaal aanleveren
  • Toestaan van gehoorversterkingsmiddelen
  • Extra begeleiding bij faalangst voor het vak presentatietechniek
  • Naast bovenstaande kan extra aandacht voor taal of rekenen aan de vakdocent en/of het huiswerk instituut “Mijn studiemaat” gevraagd worden.

Wat doen we niet op de IVA

We werken op de IVA niet met laptops tijdens de lessen, vergrote lettertypes bij tentamens en andere aanpassingen die je wellicht op je middelbare school gewend was. Het is goed om hier op voorhand van op de hoogte te zijn. In de praktijk zien we namelijk dat de meeste studenten die op de middelbare school ‘ondersteunende’ zaken gebruikten, die op de IVA niet meer nodig hebben.

Hoog gewaardeerd

De IVA wordt al jaren lang hoog gewaardeerd door de manier van lesgeven in het onderzoek "Studeren met een functiebeperking 2017" van het centrum hoger onderwijs informatie (C.H.O.I.)

Vragen?

Het is altijd verstandig contact op te nemen met onze voorlichters om je persoonlijke situatie te bespreken. Ook kun je samen met je ouder(s) langskomen op een intakegesprek.

Contactgegevens IVA Business School